Meppel

Meppel is een gemeente en stad in het uiterste zuidwesten van de provincie Drenthe in Nederland. De gemeente telt 32.500 inwoners.

De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 58 km².


De bruisende Gemeente Meppel bestaat uit: Broekhuizen, Meppel, Nijeveen, Rogat en De Schiphorst. Meppel ligt op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. Als schipperscentrum maakte Meppel een bloei door die sterk samenhing met de verveningen in Drenthe.

Nijeveen heeft een sterk agrarisch karakter. In deze kern wonen 2.800 mensen. Broekhuizen, Rogat en De Schiphorst tellen enige honderden inwoners. Het aantal inwoners van de hele gemeente is 31.085. De oppervlakte is 5.800 ha.


Meppel heeft een bruisend centrum met veel leuke winkels en kroegen. Jaarlijks wordt er het bekende Donderdag Meppeldag georganiseerd. Donderdag Meppeldag is al vele jaren het gezelligste evenement de stad en uitgeroepen tot het Leukste Stadsevenement en Beste Regio-evenement van Nederland. Elke zomer staat Meppel 6 keer op zijn kop met het mooiste straat theater en de leukste evenementen, artiesten en optredens.

Voor wonen, werken en recreatie zijn er veel mogelijkheden. Woningbouw vindt plaats in Meppel en Nijeveen. Bedrijven kunnen zich vestigen op de bedrijventerreinen Noord en Oevers. De verbinding met het water is gebleven: het Meppelerdiep is toegankelijk voor schepen tot 2.000 ton. 'Nat' industrieterrein aan diep vaarwater is direct beschikbaar.